T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bazı Gelenek ve Göreneklerimiz

Doğum

 

Bebek görmeye gelenler süt, çorba vb yiyecek, bunun yanı sıra çeşitli giyecek getirirler. Ziyaretçilere çeşitli ikramlarda bulunulur.

Kırkı çıkan anne ve bebeğin gittiği yerlerde genelde yumurta yedirilir. Yumurta gibi tutasın derler. Annenin yüzüne bahtı açık olsun diye un sürerler.

 

Sünnet

Yemek, düğün sahibinin maddi durumu ile orantılıdır. Maddi durumu iyi olanlar kurban keserek etli sulu(mevsimine göre patates, kuru fasulye, patlıcan, nohut vb.)yemeğin yanı sıra pirinç ve bulgur pilavı, makarna ve tatlı gibi ikramda bulunulur.

Maddi durumu iyi olmayanlar mevlit esnasında sadece şeker veya şerbet ikram ederler.


Askerlik

Askere gidecek gencin evine göz aydınlığına ve asker görmeye gidilir. Akrabalar, komşular ve yakın dostlar hediyelerle gelirler, yerler içerler ve helalleşirler. Asker dünüşüde asker görme tekrar edilir. Adaklar varsa kesilir. İkramda bulunulur. Yemek davetini bazen askere gidenler ortaklaşa gerçekleştirirler.

 

Evlenme

Oğlan yakınları kız evine, kız istemeye gider. Kızın ailesi uygun görürse evlilik işine karar verilir. Buna’’söz kesme’’denir. Daha sonra nişan yapılır. Buna yörelere göre ‘’şerbet’’ veya ‘’şerbet içmek’’adı verilir. Şerbetten ili gün önce oğlan evi kız evine şerbet için şeker, kahve, çay ve nişan takımı gönderir.

Dini bayramlar olan Ramazan ve Kurban bayramları ile Hıdrellez günü oğlan evi kız evine kurbanlık koç gönderir.

Düğünde gerek kız ve gerekse erkek evinin, gelen konuklara ziyafet vermesi geleneği vardır. Konukları düğüne davet etmek için Lâdik köylerinde ‘’şeker’’dağıtılır. Buna’’okuntu’’denir.

Köy düğünleri genellikle Perşembe akşamları davul zurna çalarak başlar. Lâdik köylerinde asma günü ‘’soku’’günüdür. Köyün ortasında bulunan taş bir dibekte yarma dövülür.

Gelin oğlan evine gelince üzerine su serpilir. Eve girerken başına damat ve kaynana tarafından para ve çerez serpilir. Gelin geldikten sonra akşamüzeri oğlan evinde yemek yenir.

 

 Ölüm

Kavak, Lâdik ve Havza’nın bazı köylerinde ölünün kapısında bir kurban keserek etini komşuların getirdiği yemeklerle beraber misafirlere ikram ederler.

Cenaze defnedildikten sonra ‘’yedisi’’,’’kırkı’’,’’elli ikisi’’ gibi günler sayılarak bu günlerin tamamlandığı günlerde komşulara ve akrabalara yemekler verilir.

Ölenin ruhu için Kuran’ı Kerim ve mevlit okutulur.